UNIQA, kompania e parë austriake me synim në zvogëlimin e emetimeve

Sigurimet luajnë një rol kyç në zvogëlimin e mëtejshëm të ngrohjes globale dhe në arritjen e qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit.

Sektori menaxhon rreth 11 trilionë euro vetëm në Evropë. Transformimi gjelbër i ekonomisë evropiane mund të ketë sukses vetëm nëse këto fonde investohen në kompani që operojnë në mënyrë të qëndrueshme.

Jemi të vetëdijshëm për përgjegjësinë tonë dhe kemi vendosur synime ndërvepruese ambicioze: zero emetime deri në vitin 2040 në Austri dhe deri në vitin 2050 në të gjitha vendet e Grupit UNIQA. Kemi vendosur synime ndërvepruese për vitin 2030, dhe në përputhje me Synimet e Bazuara në Shkencë (SBTi), duke përdorur një kornizë të SBTi, dhe gjithashtu bashkëpunojmë me legjislatorët, klientët dhe kompanitë në të cilat investojmë.

Portofoli i investimeve tona është në përputhje në mënyrë të qëndrueshme me synimin e Parisit për 1.5°C,” shpjegoi René Knapp. Përveç portofolit të investimeve, synimet ndërvepruese vëmendje të veçantë akordojnë në ekologjinë e biznesit të UNIQA, e cila përqendrohet në emetimet e gazit nga ngrohja globale ose makinat, por përfshin gjithashtu dhe energjinë elektrike ose ngrohjen e qytetit.

 

Validimi nga SBTi: Unik në Austri

Synimet e UNIQA për zvogëlimin e emetimeve nga investimet dhe në ekologjinë e biznesit deri në vitin 2030, tani janë shqyrtuar dhe konfirmuar nga SBTi, një thirrje për veprim nga organizatat kryesore për mbrojtjen e mjedisit dhe veprimit klimatik. SBTi është një partneritet midis CDP, Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Institutit të Burimeve Botërore (WRI) dhe Fondit Botëror për Natyrën (WWF). Iniciativa përcakton dhe promovon synime bazuar në gjetjet shkencore dhe verifikon këto synime të përcaktuara nga kompanitë në mënyrë të pavarur.

UNIQA është e vetmja kompani sigurimesh në Austri, e cila ka arritur me sukses validimi për synimet ndërvepruese. Në gjithë sektorin financiar austriak, aktualisht nuk ka asnjë kompani tjetër për synimet ndërvepruese 1.5°C që janë njohur nga SBTi. Këto synime të përcaktuara nga shkenca bazohen në një parim të thjeshtë: ato fokusohen në sasitë e emetimeve që duhet të zvogëlohen për të arritur qëllimin kryesor të Marrëveshjes së Parisit – për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5°C.

Ne po veprojmë në përputhje me zbulimet dhe principet shkencore për të zvogëluar emetimet tona të gazit. Jemi krenarë që synimet tona janë verifikuar dhe konfirmuar nga SBTi,” tha Knapp. Sipas Knapp, kjo iniciativë nga një institucion i njohur gjithashtu forcon besueshmërinë e veprimeve të UNIQA dhe besimin e publikut.

Sektori financiar ka një rol kyç në zvogëlimin e emetimeve në nivel global. Ne përshëndesim Grupin UNIQA për vendosjen e synimeve të përcaktuara nga shkenca, të cilat mbulojnë jo vetëm emetimet operative, por edhe portofolin e tyre të investimeve,” tha Luiz Amaral, Drejtor i Përgjithshëm i SBTi.

Synimet e Grupit UNIQA vijnë në një moment kyç për sektorin dhe tregojnë nevojën urgjente për veprim për të parandaluar efektet më të dëmshme të ndryshimeve klimatike.”

 

Ju mund të gjeni të gjitha detajet në lidhje me synimet ndërvepruese të UNIQA të verifikuara nga SBTi KËTU

 

Qymyri, nafta dhe gazi natyror

UNIQA gjithashtu ka një rrugëtim të qartë për tërheqjen nga përdorimi i karbureve fosilë si qymyri, nafta dhe gazi natyror. Kompania tashmë nuk kryen më investime të reja në qymyr ose naftë, dhe nuk bashkëpunojmë me biznese në sigurimet e pronave të klientëve korporativë (nafta nga viti 2024).

Kërkesat brenda kornizës së planit të transformimit të UNIQA po bëhen gjithnjë e më të forta. Ndër të tjera, kjo nënkupton edhe fundin e përdorimit të naftës dhe qymyrit për investimet ekzistuese ose mbulimin e sigurimeve për klientët korporativë deri në vitin 2030. Mund të gjeni të gjitha detajet në “Deklaratën e Dekarbonizimit.

 

Energjia e gjelbër në UNIQA

Për të zvogëluar ndikimin ekologjik, UNIQA po ndërmerr hapa të përshtatshëm në fushën e ekologjisë së biznesit. Nisja e operimit të sistemit të ri fotovoltaik në tarracën e selisë kryesore të UNIQA në verën e vitit 2023 – më i madhi ndonjëherë në një ndërtesë kompanie UNIQA – është një ndërhyrje e rëndësishme falë prodhimit të tij prej 125 kWp. Ai të jetë në gjendje të prodhojë 100,000 kWh energji elektrike në vit në të ardhmen. Kjo korrespondon me konsumin vjetor të rreth 30 shtëpive dhe do të shmangë emetime rreth 21 ton CO2 në total.

UNIQA ka rritur prodhimin e instaluar fotovoltaik nga 50 kWp në mbi 400 kWp që nga viti 2020, një rritje tetëfish. Deri në vitin 2035, prodhimi fotovoltaik duhet të jetë të paktën 600 kWp.

UNIQA ka blerë gjithashtu energji elektrike të gjelbër 100 për qind për vite në Austri. Nga viti 2024, vetëm energjia elektrike e gjelbër e caktuar nga Austrian Ecolabel 46 (UZ 46 “Green Electricity”) do të blihet.

Facebook
Twitter
LinkedIn