Ushqimi i ruajtur siç duhet jo vetëm që zgjat më shumë, por edhe ka shije të freskët më gjatë.
Nëse ushqimi ruhet në mënyrë optimale, ai zgjat më shumë dhe është më i shëndetshëm sepse humbet më pak përbërës dhe kanë edhe shije edhe më të mirë”, thotë ekspertja e të ushqyerit, Margit Fensl. Me një frigorifer të pajisur mirë, qarkullimi i ajrit dhe kapacitet ftohës gjë që e mban më të ulët konsumin e energjisë janë avantazhe shtesë.
Disa produkteve u pëlqen temperatura e ftohtët
Si kudo tjetër, parimi fizik vlen edhe në frigorifer: ajri i ngrohtë ngrihet. Për këtë arsye, temperaturat në pjesët apo ndarjet e poshtme të frigoriferit janë më të ulëta se në ndarjet e sipërme ose në derën e frigoriferit.
- Zona e poshtme (më e ftohtë) është e përshtatshme për: ushqimet që prishen lehtësisht, si: mishi, produktet e mishit, peshku dhe produktet e peshkut.
- Në mes të frigoriferit ka vend për: qumësht, kos, gjizë dhe produkte të tjera të qumështit. Zëvendësuesit e mishit vegjetarian që nuk përmbajnë proteina shtazore dhe për këtë arsye janë më pak të ndjeshëm ndaj mikrobeve mund të ruhen gjithashtu në zonat më të ngrohta të frigoriferit.
- Gjithashtu në pjesën e mesme ose në derën e frigoriferit janë: pijet e hapura, reçelrat, salcat,.
- Pjesa e sipërme përfshin: Ushqimet që nuk kanë nevojë të ftohen aq shumë, si djathi, gjalpi, margarinë ose vezët, si dhe mbetjet dhe ushqimet e përgatitura.
Fruta dhe perime
Shumica e frigoriferëve kanë një sirtar plastik për ndarjen e frutave dhe perimeve . Për shkak se zona është praktikisht e mbyllur, temperaturat këtu mbeten pak më të larta në tetë deri në dhjetë gradë. Lagështia është gjithashtu e lartë, në mënyrë që frutat dhe perimet të qëndrojnë të freskëta për më gjatë.
Megjithatë: “Frutat dhe perimet janë një rast i veçantë”. Ato nuk vendosen gjithmonë në frigorifer. Disa lloje mbahen më mirë jashtë.
Të përshtatshme për frigorifer janë:
Zarzavatet me gjethe, brokoli, bizelet, barishtet aromatike (përveç borzilokut), fasulja, lulelakra, lakëra, preshi, karota, misëri, kërpudha, rrepka, panxhari, marule, përzierjet e sallatës, selino, asparagusi, spinaqi, molla (më gjatë se 7 ditë), kajsia, manaferra, luleshtrydhet, fiku, boronica, mjedra, qershia, rrushi etj.
Të përshtatshme për ruajtje në dhomë janë:
Borziloku (futur në ujë), tranguj, xhenxhefili, patatet, hudhëra, patëllxhani, specat, domatet, kungulli i njomë, qepa.
Ananasi, molla (më pak se 7 ditë), bananet, grejpfrut, mandarina, mango, portokalli, papaja, pjepëri, shalqiri.
Buka në raste të veçanta
Sekreti se si buka qëndron e freskët për aq kohë sa të jetë e mundur dhe ka shije të shijshme është gjithashtu në ruajtjen e duhur. “Kutitë e bukës ose kutitë e drekës të cilat janë prej druri, qeramike ose kallaji dhe të cilat nuk janë hermetike janë ideale që ajri të qarkullojë. Nëse e paketoni bukën në një qese plastike, uji që avullohet nuk mund të ikë, sipërfaqja e bukës bëhet e lagësht dhe fillon të myket.” Gjithashtu është mirë të pastroni kutinë e drekës të paktën një herë në javë, mundësisht me ujë uthulle.
Buka i takon vetëm në raste të jashtëzakonshme (mes verës) në frigorifer. Aty mbrohet nga myku, por humbet lagështinë dhe shijen më shpejt dhe thahet.
“Nëse doni të ngrini bukën për një datë të mëvonshme, priteni në feta. Më pas mund ta shkrini ngadalë në feta ose thjesht ta ngrohni në toster.”
E përmbledhur
Ushqimi i ruajtur siç duhet jo vetëm që qëndron i freskët për më gjatë, por ka edhe shije më të mirë dhe tretet më lehtë. Zona të ndryshme të temperaturës në frigorifer janë të përshtatshme për ushqime të ndryshme.
Për personin
Mag. Margit Fensl është një autore dhe nutricioniste dhe ka qenë përgjegjëse për ushqimin në markën më të madhe organike të Austrisë për 15 vjet. Në janar 2021 u publikua bestselleri i saj më i fundit “The Fountain of Youth Kitchen: Si të jetosh gjatë dhe të lumtur me sekretet e natyrës”.
Autorja e librit dhe nutricionistja Mag. Margit Fensl