Како да се подготви дете за училиште

Како да се подготви дете за училиште

Ви носиме неколку практични совети како да ги подготвите децата за на училиште и да го олесните работата на целото семејство во првата недела од учебната година, во која забавите се заменуваат со обврски.

Покажете разбирање за детето на кое му е тешко да го промени секојдневниот живот

Повеќето деца едвај чекаат да започне учебната година и се горди што станаа ученици. Едвај чекам да ја однесам новата чанта, тетратка и книги на час и да запознаам нови пријатели. За срамежливи и повлечени деца, првиот училишен ден може да биде доста стресен, особено ако немаат стар пријател од градинка на час, па може да очекувате солзи и тага. Се е нормално. Важно е да не го критикувате и споредувате вашиот мал интроверт, како и во други животни ситуации кои кај него предизвикуваат вознемиреност, со другите деца, туку дајте им разбирање и охрабрување со цел да ја стекнат потребната самодоверба и успешно да се вклопат во новиот тим.

Зборувајте потврдно за училиштето и споделете ги вашите сопствени спомени со вашето дете
Со цел детето да ја прифати новата средина што е можно полесно, важно е да му кажете потврдно за училиштето. Споделете со него спомени од вашиот прв ден на училиште и како се чувствувавте. Детето ќе биде воодушевено ако му кажете дека с still уште сте блиски со некои ваши пријатели од основно училиште и ќе сакате само да изградите едно такво пријателство. Кажете му ги вашите убави спомени и поттикнете го да ги сподели со вас своите први впечатоци и искуства. Одлично е ако на детето (и родителите) му се допаѓа наставникот на почетокот. Ако не се случи „љубов на прв поглед“, објаснете му дека е потребно повеќе време за децата и наставниците да се запознаат и дека исто така не е лесно наставниците да земат нов час со околу триесет деца и дека тоа е голема одговорност.

Зборувајте на позитивев начин за училиштето

Охрабрете го вашето дете да преземе одговорност од првиот ден и мотивирајте го да учи
Неколку дена пред почетокот на училиштето, договорете го детето да легне порано, така што станувањето рано наутро не би било премногу шок. Објаснете му дека ќе може да се забавува на училиште, но и дека мора да ги прифати своите обврски, кои можеби изгледаат премногу тешки. Ако детето веќе го совлада пишувањето и читањето, можете да му кажете дека ќе има деца во класот што сe уште не го научиле ова и на кои може да им помогне да ги совладаат првите букви што е можно поскоро. Ако вашето дете не знае да чита или пишува, тој или таа не се лишени од врсници, исто како што детето што го совладува ова пред училиште не е нужно генијалец. Бидете сигурни да ја искористите оваа можност да му објасните како сите ние сме различни и секој има свое темпо на совладување на нови вештини. Исто така, со текот на времето, некој ќе се покаже како подобар во математиката, некој во уметноста и знае какви таленти се кријат меѓу неговите врсници, кои на крајот ќе ги откријат заедно. Објаснете му дека многу поважно од оценките е знаењето што ќе го стекне на училиште и кое ќе му помогне да ја изгради иднината што ја сака.

Организирајте место за учење заедно и набавете материјали и опрема за училиштето
Организирајте го неговото учење со детето. Ако дозволи ситуацијата со домувањето, нека биде маса во детската соба што детето ќе ја уреди според нивните желби или тивок агол во домот каде што детето ќе може мирно да пишува домашна задача. Земете го на шопинг за училишен прибор и опрема. Најдобро е однапред да не купувате тетратки за вашиот прваче, како и уметнички материјали, бидејќи ќе ги добиете сите потребни упатства на првиот состанок со родители. Важно е детето да учествува во секоја активност поврзана со училиштето и тоа да го доживува позитивно.

Изберете воннаставни активности заедно
На училиште, детето ќе има можност да избере некои воннаставни активности како што се хор, драмски или уметнички секции или спортско училиште. Во зависност од неговите афинитети, добро е да се најде за детето некоја воннаставна активност што ќе го израдува или спорт што ќе го окупира во слободно време. На почетокот, детето најверојатно ќе биде „пребарувано“ и може да промени неколку активности додека не ја најде онаа што најмногу му одговара.

За помалку грижи, склучете полиса за осигурување од несреќен случај – незгода
За безгрижни училишни денови, постои  UNIQA кој ќе ви помогне да обезбедите полиса за осигурување од несреќи!

Несреќите се чести и тешко може да се избегнат, но нивните последици може да се ублажат со склучување договор за заштита на вашето дете 24/7, за време на сите наставни и воннаставни активности, во текот на целата учебна година.

Facebook
Twitter
LinkedIn