Како да ги прославите празниците на здрав начин

Почнувајќи од панаѓури, украсување дрвја и светли церемонии, веќе сме во празничната сезона. Но, за одржување на здравјето не треба да заборавиме на малце време за одмор.

Додека учествувате во новогодинешните прослави, следењето на неколку едноставни совети може да направи да се чувствувате посигурни за вашето здравје и за здравјето на вашите најблиски.

Неколку истражувачи дошле до многу идеи кои ќе ви помогнат да направите избор за исхрана и идеи за јадења кои вклучуваат многу овошје, зеленчук и цели зрна за нутритивна и вкусна храна.

Секогаш мијте ги рацете и површините за подготовка на храна со топла вода и соодветен детергент.

Погрижете се да ја одделите сировата храна, како што се месото и јајцата, од готвената храна и зеленчукот за да избегнете контаминација.

Погрижете се да ја готвите храна на правилна температура.

Празничната сезона може да биде напорна и стресна за многу луѓе. Физичката активност го освежува умот и може да ја ублажи напнатоста, правејќи да се чувствувате подобро. Доколку преферирате да пиете алкохол за време на празниците, иако најдобро би било да не пиете, не возете сами.

Никогаш не возете под дејство на алкохол и не дозволувајте им на членовите на семејството или пријателите да го сторат истото. Одржувајте значително растојание од лицата кои се заразени со вируси. Често мијте ги рацете или размислете за носење маски. Јавните или затворените места, особено ако сте изложени на поголем ризик од инфекција, се ризични за секого.

Facebook
Twitter
LinkedIn