Експертски тајни за безбедно патување под жешкото сонце

Краткото бегство од градот за да го избегнете топлотниот бран е секогаш вистинскиот избор. Без разлика дали е лет, воз или автомобил, некој дел од вашето патување најверојатно ќе помине низ жариштата на топлото.

Затоа еве неколку стручни совети како да останете безбедни во вакви временски услови. Првиот чекор за да останете безбедни во топло време е да ја земете предвид временската прогноза на вашата дестинација. Изберете места со поблаги температури за да обезбедите пријатни одмори и дневни патувања исполнети со забава.

Второ, планирајте според вашиот начин на транспорт. За патување со авион, внимавајте на можни доцнења на летови, промени на авиони или долги чекања меѓу летови. Спакувајте се соодветно, вклучувајќи доволно основни работи.

Слично на тоа, кога патувате со воз, избегнувајте да се симнувате додека не пристигнете на вашата дестинација, освен ако е апсолутно неопходно, за да избегнете продолжено изложување на топлина на станиците за време на вашето патување.

За патувања по со автомобил, приоритет се патувањата во раните утрински часови за да избегнете екстремни дневни температури. Спакувајте многу течности и овошје за да останете хидрирани и да ги компензирате електролитите.

Што е најважно, постојаното внесување вода не смее да се компромитира за време на топлотните бранови. Хидратацијата е клучна, затоа пијте многу вода во текот на вашето патување, дури и ако не се чувствувате жедни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn