8 митови за животното осигурување

8 митови на животното осигурување

 

Честопати одлуката за купување животно осигурување се доживува со двоумење, конфузија или дури и негирање. На крајот на краиштата, оваа тема не е нешто за што е лесно да се размислува. Што би се случило ако не сте повеќе живи? Кога зборувате за заштита на вашите најблиски со животно осигурување, многу е важно да можете да ги одделите фактите од измислиците.

Прочитајте ја подолу вистината за осум митови за животно осигурување. Тие можат да ја променат вашата перспектива и да ви помогнат да донесете одлуки информирани и засновани на докази.

 

Мит 1: Јас сум сингл или оженет и немам деца, затоа не ми треба животно осигурување.

 

Дури и ако немате брачен другар или други зависни лица, поволностите за животно осигурување исто така може да се искористат за да им помогнете на вашите најблиски да ги отплатат своите долгови (како што се колеџ, кредит или долгови за универзитет) ако нема да бидете живи понатаму. Внимателно разгледајте ги овие долгови како исплата на кредит или школарина. Раното планирање може да помогне во заштитата на вашите најблиски ослободувајќи ги од товарот на ваквите трошоци.

 

Мит 2: Не можам да си дозволам животно осигурување.

Многу потрошувачи ја преценуваат цената на полисата за животно осигурување. Животното осигурување може да биде достапно за многу луѓе, во зависност од видот и висината на покриеноста што ја барате. Можете да започнете со полисата и количината на покриеноста што ја барате. Можете да започнете со полиса што одговара на вашиот буџет и, подоцна, можеби ќе можете да купите дополнително покритие.

 

Мит 3: Јас сум родител кој седи дома. Јас немам приходи. Не ми треба животно осигурување.

 

Ако сте родител кој седи дома, животното осигурување е сеуште важно. Иако можеби нема да носите дома месечни приходи, големи се шансите дека веќе правите многу услуги за вашиот дом и семејство кои би чинеле многу ако ги направил некој друг за одредена сума, а не вие. Ова може да вклучува грижа за децата, дневен превоз, одржување на домот и готвење, да наведеме само неколку. Ако не живеете, придобивките за животното осигурување ќе ги покриваат вашите најмили за да покријат некои од овие трошоци.

 

Мит 4: Имам полиса за животно осигурување од мојата работа. Ако започнам друга работа или ме отпуштат од сегашната работа, можам да ја земам полисата со мене

 

Типично, полисата за животно осигурување што може да ја понуди работодавачот не може да биде одземена – што значи дека ако ја напуштите оваа работа, ќе ја оставите и вашата заштита од оваа полиса за животно осигурување што го нуди вашиот работодавец. Меѓутоа, кога ќе купите сопствено животно осигурување, вие треба да одлучите колку долго сакате да бидете покриени. Покрај овие, со индивидуален носител на полиси, можеби ќе можете да добиете и повеќе специјализирано покритие кое најдобро одговара на вашите финансиски потреби.

 

Мит 5: Корисниците на мојата полиса за животно осигурување мораат да плаќаат данок на доход од мојата полиса за животно осигурување.

 

Општо земено, не се наплатуваат даноци за надоместоци за животно осигурување. Ова значи дека, ако веќе не живеете, корисниците на вашата полиса за животно осигурување се ослободени од плаќање данок. Сепак, секое плаќање на камата што се применува на износот на вашата полиса може да се оданочи.

 

Мит 6: Ако купам полиса за животно осигурување, не можам да ја претворам во полиса за трајно осигурување живот.

 

Понекогаш, можно е да се претвори полиса за осигурување на живот во трајна полиса за животно осигурување, во зависност од купената полиса за животно осигурување. Сепак, би било добро да се консултирате со вашиот агент или компанија за осигурување, бидејќи терминот полиса што обично може да биде конвертибилна мора да се изврши во одреден временски период. Исто така, може да се соочите со други дополнителни барања, како што се зголемување на премиите.

 

Мит 7: Не ми треба животно осигурување ако моите деца се возрасни.

 

Животното осигурување може да ви помогне во различни фази од вашиот живот. Да се ​​има животно осигурување подоцна во животот има низа предности, како што е помагање да се ослободиме од товарот на плаќање на крајните трошоци, плаќање државни даноци на недвижен имот со кои можат да се соочат вашите наследници, плаќање долгови што можеби сте ги оставиле или само да ги оставите вашите деца без наследство.

 

Мит 8: Имам добри лекови, затоа не ми треба животно осигурување.

 

Иако вашите заштеди можат да траат за време на пензионирањето, дали сте размислувале за други финансиски трошоци? Трошоците за погреб денес се високи и ако немате доволно заштеди, вашите најблиски ќе мораат да плаќаат за нив. Нешто друго што треба да го имате предвид е заемот за вашиот дом. Ако немате доволно заштеди и вашиот домашен заем не е ликвидиран, вашите најблиски исто така може да не можат да ја чуваат куќата. Бенефитот за смрт како резултат на вашата полиса за животно осигурување ќе им помогне на вашите најблиски да ја ослободат оваа тежина доколку повеќе не живеете.

Facebook
Twitter
LinkedIn