Рак на дојка: Фактори со висок ризик, како да се проверите сами во неколку едноставни чекори

Многу жени имаат предиспозиција да бидат погодени од рак на дојка, но неговото навремено откривање и лекување ја подобрува стапката на преживување на пациентите.

Свеста за градите започнува од моментот кога ќе научите што е нормално за вашите

гради и дали успевате да забележите дури и мали промени во пределот на градите.

Според здравствените експерти, вообичаените промени кои жените имаат тенденција да ги искусат кога се во прашање нивните гради се неподнослива болка, отечени брадавици во градите или пазувите, постојан исцедок од брадавиците, задебелување на градите или видливи отоци.

Многу е важно редовно да се прави мамографски скрининг бидејќи ракот на дојката не е нужно генетски. Факторите со висок ризик кога станува збор за рак на дојка се многу. Ризикот од добивање рак на дојка се зголемува како што стареете. Дополнително, други фактори како што се менструација пред 12-годишна возраст, нераѓање или раѓање на прво дете подоцна во животот, менопауза по 55-годишна возраст, земање хормонска супституциона терапија долго време или присуство на роднини со блиски роднини дијагностицирани со Ракот на дојка се фактори кои треба да се земат предвид.

 

Како се прави самопреглед на градите?

Застанете пред огледало и визуелно проверете ги градите за какви било промени во големината, обликот или текстурата на кожата. Проверете дали има видливи испакнатини на површината. Истото треба да го направите околу пределот на брадавиците или пазувите.

Користете ги прстите за нежно да ја почувствувате секоја област на градите и пазувите. Започнете од надворешниот раб и движете се кон центарот со кружни движења. Обрнете внимание на сите грутки или тврди грутки кои се чувствуваат различно од останатото ткиво на градите.

Ако забележите нешто невообичаено за време на самопрегледот, важно е да се консултирате со здравствен работник за понатамошна проценка што е можно поскоро.

 

Совети за спречување на рак на дојка

Неопходно е да се каже дека прекумерната тежина може да го зголеми ризикот од развој на рак на дојка. Тоа е затоа што вишокот телесни маснотии може да резултира со повисоки нивоа на естроген, хормон кој може да го стимулира растот на одредени видови клетки на рак на дојка.

За да се спречи ова, важно е да се одржува здрава тежина преку редовно вежбање и урамнотежена исхрана богата со овошје, зеленчук и цели зрна. Редовната физичка активност не само што помага во одржување на здрава тежина, туку и го намалува ризикот од самиот рак на дојка. Вежбањето најмалку 5 дена во неделата помага да се зајакне имунитетот.

Исто така, намалете го пушењето и алкохолот за да го спречите ракот на дојката и да го подобрите квалитетот на вашиот живот.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn