Неколку брзи совети за безбедност и превентивни мерки од природни пожари

Неколку брзи совети за безбедност и превентивни мерки од природни пожари

 

Првиот чекор за минимизирање на ризиците од пожари и природни пожари е да се зголеми знаењето и свесноста. Безбедноста од пожари и спроведувањето на превентивните мерки започнува од дома. Можете да направите многу за да се заштитите себе си и вашиот дом, па дури и да спречите да се случат овие пожари.

Пред да го запалите огнот:

 •  Исчистете ги лисјата и остатоците од олуците, палубите и средините во близина на вашиот дом.
 •  Исчистете ги дрвјата и средината во близина на вашиот дом.
 •  Исечете ги гранките на дрвјата лоцирани во вашата градина.
 •  Чувајте огревно дрво и запаливи материи на безбедно место.
 •  Развијте план за итна евакуација. Треба однапред да знаете што ќе понесете со себе и каде одите (ако е можно).
 •  Земете ги со себе најважните работи како што се: документи и лекови, и повеќе ако имате доволно време да го направите тоа.

Ако огнот доаѓа во вашата насока:

 •  Внимателно следете ги известувањата за евакуација од официјалните власти. Внимавајте да не ја занемарите оваа вест.
 •  Треба да ја знаете рутата за евакуација и план каде одите.
 •  Не заборавајте да ги преземете неопходните мерки на претпазливост за животните што можеби ги имате.
 •  Отстранете ги сите запаливи материјали подалеку од дома и просториите во близина на вашиот дом.
 •  Затворете ги сите врати и прозорци.
 •  Не заборавајте да го исклучите природниот гас.
 •  Наполнете големи резервоари со вода како што се: базен, канти за отпадоци, када, итн. Тие можат да помогнат да се забави пожарот или дури и да се изгасне.
 •  Пакувајте за да ги понесете со себе најважните работи како што се: четка и паста за заби, пелени за бебиња, малку облека за промена, паричник и торба, важни документи итн. Не заборавајте ги лековите!

Останете безбедни и подготвени!

Со овие мали совети, можете да спасите животи и имот.

Facebook
Twitter
LinkedIn