UNIQA: првата осигурителна компанија во Австрија која има амбициознa цел за намалување на штетните емисии, потврдена од Иницијативата на научно за сновани цели„ Science Based Targets “ •

Реномираната организација ги потврди привремените цели за намалување на емисиите на стакленички гасови до 2030 година

  • Целите засновани на наука се фокусираат на количината на емисии што мора да се намалат за да се постигнат целите на Парискиот договор и да се ублажи глобалното затоплување
  • UNIQA единствената компанија во австрискиот финансиски сектор со SBTi печат на одобрение за привремени цели 1,5°C

 

Осигурувањето игра клучна улога во ублажувањето на понатамошното глобално затоплување и постигнувањето на целите од Парискиот договор. Секторот управува со околу 11 трилиони евра само во Европа. Зелената трансформација на европската економија може да успее само доколку овие пари се инвестираат во компании кои работат одржливо. „Ние сме свесни за нашата одговорност и си поставивме амбициозни цели: нето нула емисии до 2040 година во Австрија и до 2050 година во сите земји од групата UNIQA. Во склад со Парискиот договор, базирано на наука и врз основа на рамката SBTi ние поставивме привремени цели од 1,5°C за 2030 година, и исто така се ангажираме со законодавците, клиентите и компаниите во кои инвестираме. Затоа, нашето инвестициско портфолио е постојано усогласено со целта во Париз од 1,5°C. “, објасни Рене Кнап, член на Управниот одбор за луѓе, бренд и одржливост во UNIQA Insurance Group AG. Покрај инвестициското портфолио, привремените цели ставаат посебен акцент на деловната екологија на UNIQA која се фокусира на емисиите на стакленички гасови од греењето или возилата, но вклучува и електрична енергија или централно греење.

SBTi валидација: единствена во Австрија

Привремените цели на UNIQA за намалување на емисиите од инвестициите и деловната екологија до 2030 година сега се прегледани и потврдени од иницијативата за научно базирани цели (SBTi), повик за акција од водечките организации за заштита на животната средина и климатските активности. SBTi е партнерство помеѓу CDP (поранешен проект за откривање на јаглерод), Глобалниот договор на Обединетите нации, Светскиот институт за ресурси (WRI) и Светскиот фонд за природата (WWF). Иницијативата ги дефинира и промовира целите врз основа на научни наоди и независно ги потврдува овие цели поставени од компаниите.

UNIQA е единствената австриска осигурителна компанија чии привремени цели се успешно потврдени. Во моментов, исто така, нема друга компанија во целиот австриски финансиски сектор чии привремени цели од 1,5°C се признати од SBTi. Овие цели засновани на наука се засноваат на едноставен принцип: тие се фокусираат на количината на емисии што мора да се намалат за да се постигне централната цел на Парискиот договор – да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 °C. „Постапуваме во согласност со научните наоди и принципи за да ги намалиме нашите емисии на стакленички гасови. Горди сме што таргетите на UNIQA за намалување на штетните емисии се научно потврдени  верифицирани од SBTi“, рече Кнап. Според Кнап, оваа надворешна валидација од реномирана институција исто така го зајакнува кредибилитетот на акцијата на UNIQA и довербата на јавноста. „Финансискиот сектор е клучен за намалување на емисиите на глобално ниво.

Им честитаме на UNIQA Insurance Group за поставувањето научно засновани цели кои ги покриваат не само нивните оперативни емисии, туку и нивното инвестициско портфолио“, рече Луиз Амарал, главен извршен директор на иницијативата за научно базирани цели. „Целите на UNIQA Insurance Group доаѓаат во клучен момент за секторот и ја демонстрираат итната акција неопходна за да се спречат најштетните ефекти од климатските промени“.

Можете да ги најдете сите детали за привремените цели на UNIQA потврдени од SBTi овде.

Излез од јаглен, нафта и природен гас

UNIQA, исто така, има јасен патоказ за оддалечување од фосилни горива како јаглен, нафта и природен гас. Компанијата веќе не прави нови инвестиции во јаглен или нафта, и не се прима во осигурување имот на корпоративни клиенти (нафта од 2024 година).

Барањата во рамките на планот за трансформација на UNIQA стануваат построги. Меѓу другото, ова значи и крај на нафтата и јагленот за постојните инвестиции или осигурувањето за корпоративните клиенти до 2030 година. Сите детали можете да ги најдете во „Изјавата за декарбонизација“.

Зелена струја во UNIQA

За да го намали сопствениот еколошки отпечаток, UNIQA презема соодветни активности во делот на деловната екологија. Пуштањето во употреба на новиот фотонапонски систем на покривот на седиштето на UNIQA во летото 2023 година – најголемиот досега во зградата на компанијата UNIQA – е голема пресвртница: благодарение на неговата моќност од 125 kWp, ќе може да произведува 100.000 kWh електрична енергија по година во иднина. Ова одговара на годишната потрошувачка на околу 30 домаќинства и ќе се избегнат емисиите од околу 21 тон CO2 вкупно. UNIQA го зголеми инсталираниот фотоволтаичен излез од 50 kWp на над 400 kWp од 2020 година, што е осумкратно зголемување за само неколку години. До 2035 година, фотоволтаичниот излез треба да биде најмалку 600 kWp. UNIQA, исто така, со години купува 100 отсто зелена електрична енергија во Австрија

Facebook
Twitter
LinkedIn