UNIQA: Повеќе услуги за подобро здравје

Како водечка компанија во здравственото осигурување, UNIQA се фокусира на превенција од болести преку физички вежби преку поттикнување на различни активности во секојдневниот живот на сите возрасни групи преку конкретни понуди.

Недостатокот на вежбање и физичката неактивност имаат долгорочни последици врз здравјето на луѓето, како фактор што придонесува за многу здравствени проблеми и болести. На пример, дебелина, напнатост, дијабетес, кардиоваскуларни заболувања, рак, но и психолошки и ментални болести.

Според „MedUni Vienna“, речиси 8% од сите смртни случаи во Австрија може да се припишат на недостаток на физичка активност.

Редовното вежбање е централен дел од превенцијата и затоа е клучот за подобро здравје. Знаењето за здрав начин на живот мора да се промовира во сите области на општеството, а секако особено е оспорен образовниот систем кој мора да и даде повеќе простор на оваа тема, од градинка до универзитет“, наведува Питер Ајхлер, член на одборот за осигурување на персонал и управување со средства во UNIQA Insurance Group AG по повод Светскиот ден на здравјето, продолжувајќи:

„Се разбира, ние сме тука да ги поддржиме нашите клиенти доколку им треба медицинска помош. Но, нашето тврдење оди понатаму: Сакаме да им помогнеме на луѓето во Австрија да уживаат во поздрав живот без болести. Затоа на нашите клиенти им нудиме поддршка за стабилно интегрирање на повеќе вежбање во нивниот секојдневен живот“.

 

 

 

Единствена поддршка: 24 години UNIQA “VitalCoach”

Со мрежата „VitalCoach“, UNIQA е пионер и до денес е единствената понуда од ваков тип на осигурителниот пазар.

Околу 100 VitalCoaches, обучени здравствени работници, како што се спортски научници или сертифицирани тренери, ги поддржуваат и советуваат нашите клиенти со голема посветеност низ Австрија на темите за вежбање, исхрана и ментална кондиција.

 

Ново: Mavie MentalCoaches за ментално здравје

За да се задоволи зголемената потреба за психосоцијални третмани, од средината на април Mavie MentalCoaches ќе ги поддржува клиентите на UNIQA да се чувствуваат добро психолошки и да најдат решенија за прашања како што е стресот.

Низ Австрија, повеќе од 30 квалификувани здравствени психолози, советници или психотерапевти се достапни онлајн или на лице место во 9 градови преку подружницата UNIQA и партнерот Mavie.

Клиентите на UNIQA можат да резервираат единици на VitalCoach и единици за психосоцијално советување како дел од VitalPlan, меѓу другото.

Оваа дополнителна услуга може да се добие преку Приватно здравствено осигурување UNIQA.

Со VitalPlan, UNIQA нуди различни здравствени услуги од 2000 година: со околу 8.000 обуки секоја година, UNIQA ги поддржува своите клиенти да останат здрави.

 

„SimplyStrong“ од UNIQA: Училишниот клуб носи вежби за деца

„Многу сум задоволен што со програмите за вежбање Simplystrong од UNIQA успешно го поддржуваме она што е особено важно за нас: физичките вежби и здравјето на децата и младите“, вели Рене Кнап, член на Управниот одбор на UNIQA за човечки ресурси, бренд и одржливост. .

Редовното вежбање во детството и адолесценцијата има позитивни здравствени ефекти врз телото во развој, а во исто време детето кое редовно вежба има поголема веројатност да го продолжи овој начин на живот и во зрелата возраст.

Според австриските препораки, децата и младите треба да бидат физички активни најмалку 60 минути дневно, а децата од градинките да бидат физички активни дополнителни 3 часа.

Сепак, повеќето деца не вежбаат во препорачаниот обем и учеството во спортот и вежбањето е социјално нерамномерно распоредено.

Загрижувачки е тоа што во последните две години здравјето и здравственото однесување на децата и младите во Австрија значително се влоши. Ова го покажува најголемата европска студија за здравственото однесување на децата на училишна возраст на Светската здравствена организација.

Училишниот клуб Simply Strong by UNIQA, финансиран и поддржан од UNIQA Insurance Group, има развиено три успешни програми за вежбање – Vital4Brain, Vital4Heart и Vital4Body – и сега е постојан партнер на Одделот за дневна вежба, иницијатива на заеднички со Министерството за Education and Sports во Австрија.

Повеќе од десет години овој клуб носи вежбање, игри и забава во училиштата ширум земјата.

Од есента 2023 година, започната е специјална програма за вежбање за градинките, наречена „Симпликус – циркуска забава во градинка“.

Различни вежби, научно докажани, ја поттикнуваат физичката активност во секојдневниот живот. Тие се ефикасни на многу начини и промовираат фитнес, свесност за телото и моторни вештини, агилност, рамнотежа и свесност.

Благодарение на оваа програма, UNIQA успеа да поддржи околу 200 градинки низ Австрија.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn