6 совети како да го одржувате вашиот стан студен во текот на летото

Европа во последниве години доживеа рекордни топлотни температури, се исклучително тешки за прилагодување.

Летото 2022 година се смета за едно од најжешките и најсушите на Стариот континент, што го вклучи алармот дека истата ситуација може да продолжи со години.

Но, дали знаевте како можете да го одржите вашиот стан постуден за време на овие топлотни бранови, кои се очекуваат да продолжат и во наредните денови?

Она што не продира не е проблем

Најдоброто нешто што можете да го направите е да ја блокирате пенетрацијата на топлината однадвор: затворете ги прозорците и вратите во текот на денот, доколку температурите се над 25 степени. Ова ќе ви помогне да одржувате постојана температура внатре во домот.

Затемнете ја околината

Затемнувањето на околината во која живеете, со затворање на завесите или ролетните, за да не навлегуваат жешките зраци на сонцето во домот, е многу корисна идеја. Ова е супер предлог, бидејќи во законот на боите, светлите бои полесно ја рефлектираат светлината од темните.

Насликајте ги ѕидовите во светли бои

Горенаведениот закон важи и за ѕидови. Бело обоените ѕидови подобро ја рефлектираат светлината. Но, ако ги немате блиски планови за бојадисување на куќата, зошто да не го зголемите бројот на цвеќиња? Тие создаваат сенки и ги штитат ѕидовите од директна сончева светлина.

Во најжешките часови вклучете ја климата

Во најжешките часови, вентилаторот би бил спасител. Ќе ви помогне да го циркулирате воздухот и да го освежите, но пред се нема да троши многу струја во споредба со клима уред.

Отворете ги прозорците навечер, откако температурите малку ќе паднат и вклучете ја климата за да ви помогне да го извлечете топлиот воздух.

Во текот на денот клима уредот ја прави околината поудобна во однос на температурите, но не лади доволно. Затоа исклучете го веднаш штом ќе излезете од собата. Но, бидете внимателни: не спијте со вклучен клима уред навечер, затоа што ризикувате да настинете или да имате вкочанетост во мускулите.

Малку повеќе стручни предлози

Закачете влажна памучна крпа или ставете кофа за мраз пред ладилникот. Ветерот ќе го дистрибуира свежиот воздух во просторијата.

Исклучете ги уредите што не се во употреба

Електронските уреди создаваат топлина дури и кога не се во употреба. Затоа треба да ги исклучите компјутерите или светилките доколку не ви се потребни.

Внимание за оние кои сакаат да готват: готвењето ослободува топлина, па затоа е најдобро да го користите шпоретот што е можно помалку. Зошто наместо тоа да не подготвите скара во градината? Или ако готвите внатре, аспираторот може да ви помогне.

Доколку ги земете во предвид сите овие совети, бидете сигурни дека нема да го се чувствувате толку многу жешко, летото кое не чека.

Сепак, сите овие предлози не ја избегнуваат зголемената можност вашата куќа да стане жртва на пожари или други природни катастрофи.

Значи, паметно решение е осигурување на домот. Секоја година во Македонија горат стотици домови и деловни објекти, но многу малку од нив се осигурани.

Ако не можете да си дозволите да ги покриете трошоците за обнова на вашиот дом од вашиот сопствен џеб, осигурувањето на домаќинствата е оличен предлог.

Влезете веднаш на www.uniqa.mk и побарајте понуда за вашето осигурување на домот. Контактирајте на: е-пошта: info@uniqa.mk

Facebook
Twitter
LinkedIn