Внимание, Ве молиме

ВНИМАНИЕ, ВЕ МОЛАМ!

Среќата и благосостојбата на децата доаѓаат на прво место. Слушајте и бидете тука за вашите деца!

Особено во училишниот период, мозокот на децата е постојано предизвикуван секој ден. Со неколку брзи совети што ќе ги најдете овде, можете да ги поддржите вашите малечки и да придонесете во зајакнување на нивните когнитивни способности. Учењето е „спорт“ со високи перформанси за мозокот. Концентрацијата може да се обучи до висок степен, изведувајќи на координиран начин предизвикувачки вежби кои имаат и сензорни и моторни ефекти. Предизвикот лежи во менталната сила што треба да се користи и која претставува основна обука на когнитивните вештини на децата, кои вклучуваат концентрација, меморија, креативност, како и вид, слух и чувство. Овие се исто така предуслови за подобро и поефикасно учење.

Многу движења, нови процеси 

Од суштинско значење е децата од училиштата и градинките да бидат мотивирани да вежбаат што е можно повеќе на отворено, бидејќи на мозокот му треба кислород за правилно функционирање. Овие вежби може да вклучуваат, на пример, миење на забите додека стоите со едната нога или размена на нож и вилушка само со другата рака, а не како што тоа го правите вообичаено со двете раце. Исто така, има многу помагала за трчање и игри кои вклучуваат употреба на прсти. Идеално би било учење музички инструмент кој користи различни прсти на двете раце на различни начини. Како се чувствувате во врска со пијаното, или гитарата

Храна за мозок од утро до вечер

Голема разлика прави и исхраната: од суштинско значење е здравиот и богатиот појадок, по можност со сложени јаглехидрати и омега-3, на пример, во форма на житарки, јаткасти плодови, итн. Навечер се препорачуваат протеини во форма на грав, мешунки и сл. Протеините во храната се исто така многу важна за мозокот. Ова е најдобриот начин да го консолидирате наученото, односно да го интернализирате и запаметите. И што е најважно: „Ставете ја среќата и благосостојбата на вашите деца на прво место. Грижете се да знаете што точно е најдобро за нив. Следно, структурирајте го вашиот ден со неколку паузи доволно. Слушајте ги и бидете тука за вашите деца.

Facebook
Twitter
LinkedIn