Трчање во невреме

ТРЧАЊЕ ВО НЕВРЕМЕ?

Зошто e во корист трчање на отворено дури и во пониски температури?

Спортовите на издржливост, како што е трчањето, треба да се практикуваат редовно и во текот на целата година. Ако ве обесхрабруваат лошите временски услови, велат експертите, трчањето во лошо време влијае и на брзото слабеење. Секоја сезона е погодна за трчање и нашето тело ќе има многу здравствени придобивки ако продолжите да трчате редовно и да изведувате соодветни вежби и движења.

Секој што пробал да трча на дожд веќе знае колку е тоа добро за кожата. Но, не само затоа што нашата кожа се навлажнува и се снабдува со крв, туку и поради мукозните мембрани и респираторниот апарат, кои обично се сушат со топол воздух. На овој начин, ќе бидете помалку склони кон инфекции и со тоа ќе го зајакнете имунитетниот систем.

Ако правилно ќе се облечете со тенки слоеви и добра јакна за дожд, тогаш ништо не ве спречува да трчате. Колку повеќе спортски и интензивно трчате, толку пофункционална ќе биде вашата спортска облека за трчање, со што ќе се овозможи размена на топлина создадена со трчање. Совет: ако ви студи додека трчате, тогаш трчате правилно.

Кога температурата е под нулата, особено важно е да ги загреете главата, прстите и торзото. Можете да трчате многу добро дури и ако температурата ќе достигне -5 степени. Ако ви е непријатно да дишете ладен воздух, тогаш се препорачува да носите заштитници за нос и уста.

Исто така, треба да имате предвид дека падот на температурата надвор значи и поголем пад на конзумирање на калории. Бидејќи колку е постудено, толку повеќе енергија треба да потроши вашето тело за да ја одржи телесната температура, со што согорува уште повеќе дополнителни калории.

Откако ќе го направите сето ова, замислете колку дополнителна енергија ќе имате кога ќе се вратите во потопла средина и колку ќе ви биде убаво. Дополнителниот кислород ќе ви даде повеќе енергија и многу повеќе внимание на сè што планирате да направите по трчањето. Покрај тоа, сивото и посвежо време е најдоброто време за трчање. Со помала телесна тежина се вежба многу полесно отколку што е потребно на жешките летни температури. А за оние кои не се чувствуваат мотивирани или доволно подготвени да трчаат, би било одлично ако во овие временски услови прошетаат.

Facebook
Twitter
LinkedIn